Spring naar inhoud

Songfestival en vervuiling

mei 15, 2016

Je kunt het niet ontkennen: de Europese onderlinge toenadering heeft wel degelijk resultaat gehad. De mislukking is boven komen drijven. Dat geldt voor de EU en dat geldt ook voor het Europese Songfestival. Dat laatste is nu een mooi voorbeeld van hoe de dingen niet hadden moeten gaan. Dat Oekraïene heeft gewonnen is helemaal een blamage, een politieke afgang zal ik maar zeggen.

Wie een Unie van landen wil oprichten, moet ernaar streven dat deze landen ook werkelijk een goede band met elkaar gaan scheppen. Het einddoel kan zelfs zijn dat de landsgrenzen worden opgeheven maar dat hoeft niet steeds de boodschap te zijn.  Voor een goede band zijn op zijn minst twee dingen nodig: een kans om elkaar grondig te leren kennen en daar de vruchten van te plukken en…voldoende tijd om elkaar grondig te leren kennen. Dat laatste betekent dat de kennismaking niet steeds moet worden gestoord door de binnenkomst van nieuwe vreemdelingen en kandidaten. Veel tijd en een beperkt gezelschap dus.

In dat beperkte gezelschap was een songfestival een goed middel geweest. Via deze weg hadden de betrokken volkeren elkaars taal, muziek en kleding kunnen leren kennen en liefhebben. Het zou mooi geweest zijn als daaraan geen wedstrijd verbonden was geweest want wedstrijden leiden tot naijver en corruptie. Artiesten willen niet winnen van elkaar, ze hopen op waardering van (een deel van) het publiek. Een goed uitgevoerd festival had veel meerwaarde gehad voor de EU dan de euro. De grote vraag is trouwens ook waarom Israel mocht meedoen. Dat was een discriminerend besluit ten aanzien van de andere landen in het Midden-Oosten en dus een heel slechte bijdrage aan alles en iedereen in de wereld. Australië? Ja, er wonen veel Nederlanders en Engelsen maar daar is dan ook alles wel mee gezegd!

Het ergste van het huidige festival is dat het wedstrijdelement wordt gesteund door een oubakken jury die elke keer weer HAAR eisen oplegt aan het hele festival. Dat het publiek ook mag meestemmen, zegt helemaal niets. Het publiek is in de loop van de jaren zijn kritisch vermogen al grotendeels kwijtgeraakt dankzij de andere wedstrijdjes zoals de Voice of Holland. Het grote probleem dat daardoor ontstaat is dat echte originaliteit niet meer op prijs wordt gesteld. Dat geldt overigens niet alleen voor de popmuziek maar ook voor literatuur en andere kunstvormen.

Begrijp me goed. Ik ben voorstander van Europese eenheid maar dan niet op deze manier. Een manier die uitsluitend is gebaseerd op geldelijke inhaligheid en competitie over alles, zelfs over het beste dat de mens te bieden heeft: creativiteit. Ik zeg weg met die zooi en opnieuw beginnen met een leuke, echte, hechte club. Kleiner, beter, mooier….

 

Advertenties
4 reacties
 1. Ik heb zo het vermoeden dat ik daarom geen enkele behoefte meer voel om naar die poppenkast te kijken. Het was weer een hoop gedoe, heb ik begrepen.

 2. Helemaal mee eens, Kaj.

 3. Een burger permalink

  Nou Kaj,

  ik heb wat van jouw blogs gelezen en ik vind het zo vreemd dat ik vaak met je eens ben. Ik begrijp het niet, ik bedoel, ik ben een Nederlandse Moslim met een Marokkaanse achtergrond en toch ben ik het vaak met je eens 🙂

  Misschien omdat de waarheid universeel is?

  Ik heb songfestival nooit echt gevolgd en ik kan het helemaal niet volgen dat zelfs Israel meedoet. En nee, ik haat geen Joden (voor de duidelijkheid).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: